Beyninizi Yakacak En İyi Bilim Kurgu Filmleri

Beyninizi Yakacak En İyi Bilim Kurgu Filmleri 15

Bilim kurgu filmleri, genellikle gelecekte veya alternatif gerçekliklerde geçen, ileri teknoloji, uzay yolculuğu, yapay zeka, uzaylı yaşam formları, distopik toplumlar ve zaman yolculuğu gibi bilimsel veya teknolojik unsurları içeren filmlerdir. Bu tür filmler, izleyicilere hem eğlenceli hem de düşündürücü deneyimler sunar, mevcut teknolojik ve bilimsel gelişmelerin gelecekte nasıl şekillenebileceğini keşfeder. Uzaylılar, robotlar, dış uzay, gelecekteki Dünyalar, zaman yolculuğu, insanlığın büyük kozmik boşluktaki yeri hakkında zarifçe sorulmuş sorular; bilimkurgu, keşfin yakınlığı ve fikirlerin muazzamlığı ile ilgilidir.

İzlemekten Keyif Duyacağınız En İyi Bilim Kurgu Filmleri

Georges Méliès’in yönettiği 1902’deki Ay’a Yolculuk’tan beri yazarlar ve yönetmenler, insanlığın nihai kaderi hakkındaki heyecan verici ve ateşli yorumlarını büyük ekrana aktarmaya çalıştılar. Onayınız/öfkeniz için en iyi bilim kurgu filmlerini bu içerikte bir araya geldi.

Galaxy Quest (1999)

Beyninizi Yakacak En İyi Bilim Kurgu Filmleri

En iyi ‘Star Trek olmayan’ Star Trek filmi olarak selamlanan ve en iyi bilim kurgu filmleri listesinin birinci filmi olan Galaxy Quest, hem bilimkurgu hayranlarına hem de bilimkurgu yapımlarındaki ikonik performansçılara, belki de söz konusu bilimkurguyla olan bağları yüzünden kariyerlerinde geri kalmış olanlara yazılmış eğlenceli bir aşk mektubudur.

Tim Allen, Sigourney Weaver, Alan Rickman ve daha fazlasının, sevilen bir geçmiş uzay keşif dizisinin oyuncu kadrosunda yer aldığı Galaxy Quest, oyuncuların uzayda gerçek için savaşması ve bilgiç nerdlerin belirsiz bilgileriyle günü kurtarması gereken kozmik bir sudan çıkmış balık senaryosunda komikliği bulur.

WALL-E (2008)

Beyninizi Yakacak En İyi Bilim Kurgu Filmleri 2

En iyi bilim kurgu filmleri listesinin ikinci filmi olan WALL-E; Finding Nemo’nun Andrew Stanton’ı, yüzyıllar sonra çöplerle boğulmuş bir Dünya’yı temizlemekle görevli bir çöp robotunun gözünden görülen bu hoş bir şekilde çarpık yolculuk için derin denizden derin uzaya gitmiştir.

Aşırılık ve kirliliğin sonuçlarına ilişkin hicivli toplumsal yorumlarla bezeli WALL-E, çöplükler arasında geçen bir aşk hikayesi ve bugüne kadarki en iyi Pixar filmlerinden biridir. Çoğunlukla sessiz, Slapstick’e meyilli bir kahramanın büyüleyici görseller ve duygusal olarak yüklü bir kıyamet arasında romantizm bulduğu, insanlığın şişman külleri arasında hayal gücü gerektiren bir gezintidir. Eski sessiz filmlerin seçkin cazibesini çağrıştıran ve yine de ara sıra diyaloglar sunan WALL-E, atıkların ardından iyimserliğe tutunuyor.

Ex Machina (2014)

Beyninizi Yakacak En İyi Bilim Kurgu Filmleri 3

Alex Garland’ın samimi, yakın mesafeli en iyi bilim kurgu filmleri listesinin üçüncü filmi olan Ex Machina, CEO’sunun (Oscar Isaac) evine davet edilen ve CEO’nun son yaratımı olan insansı bir robota (Alicia Vikander) Turing testi uygulayan sıradan bir programcının (Domhnall Gleeson) etrafında dönüyor. Sizi tedirgin etmek ve hazırlıksız yakalamak için tasarlanmış bir yapay zeka hikayesidir.

Şık ve vahşi, yavaş ilerleyen bir gerilim filmi olan Ex Machina, türün küçük ölçekli bir filmle büyük bir sıçrama yapmasının mükemmel bir örneği. Bilimkurgu hem göz kamaştırıcı hem de zihin açıcı olabilir ve çoğu zaman en çok yankı uyandıranlar daha beyinsel hikayelerdir. Çok geç olana kadar Ex Machina’nın teknolojinin varsayımsal dehşeti hakkında çılgın bir uyarıcı hikaye olduğunu fark etmeyeceksiniz.

Inception (2010)

Beyninizi Yakacak En İyi Bilim Kurgu Filmleri 4

En iyi bilim kurgu filmleri listesinin dördüncü filmi olan ve Christopher Nolan filmlerinden Inception; Batman Başlıyor ve Kara Şövalye ile hayranların kalbini ve zihnini kazandı, ancak 2010 yapımı bu film ​​ile oyununun zirvesinde bir film yapımcısı olarak statüsünü gerçekten sağlamlaştırdı. Hollywood gişe rekorları kıran filmlerinin hala akıllı olabileceğini ve aynı zamanda bizi görsel ve içgüdüsel düzeyde büyülediğini kanıtlayan akıl almaz bir bilimkurgu harikası olan Inception, bilimkurgu olsun ya da olmasın, bu hala genç 21. yüzyılda kesinlikle izlenebilecek en iyi filmlerden biridir.

Başlangıç, bilimkurgu türüne basitçe uymuyor; aynı zamanda bir soygun filmi ve rüya manzaralarına avangart bir dalış. Filmin merkezinde, bir hedefin uyurken zihninden bilgi çalmayı içeren bir tür kurumsal casuslukta uzmanlaşmış, dul kalmış bir adam olan Leonardo DiCaprio’nun canlandırdığı Dom Cobb yer alıyor.

Everything Everywhere All at Once (2022)

Beyninizi Yakacak En İyi Bilim Kurgu Filmleri 5

En iyi bilim kurgu filmleri listesinin beşinci filmi olan Everything Everywhere All at Once, gerçek anlamda En İyi Film ödülünü kazandı. Aslında, A24’ün Everything Everywhere All at Once filminin çoklu evren çılgınlığı, yedi Akademi Ödülü’nü eve götürdü; bu, tarihteki bir sanat filmi için en önemli başarılardan biridir.

Michelle Yeoh, kendi kocasının (Ke Huy Quan) boyut atlamalı bir versiyonuyla ve tüm varoluşu tehdit eden bir varlıkla savaşırken kendi hayatının farklı dallanan kaderleriyle karşı karşıya kalan acı bir çamaşırhane sahibini canlandırıyor. Bu, hayranları çarpık mizah, tuhaf hayal gücü ve güçlü bir kalp ağrısıyla eğlendiren neşeli bir hıçkırık şölenidir.

RoboCop (1987)

Beyninizi Yakacak En İyi Bilim Kurgu Filmleri 6

En iyi bilim kurgu filmleri listesinin altıncı filmi olan RoboCop; 80’lerin ikinci yarısında, yönetmen Paul Verhoeven sadece abartılı kan ve unutulmaz bir müzikle tamamlanmış bir aksiyon klasiğini ortaya çıkarmakla kalmadı, aynı zamanda kurumsal pislik ve açgözlülüğün alaycı bir bilimkurgu hicviyesi de yapmıştır.

Kasvetli, neredeyse kanunsuz bir gelecek Detroit’i, büyük insan yan hasarlarıyla dolu olarak hayal eden RoboCop, yasal olarak ölmüş bir kişinin bir teknoloji şirketinin sibernetik mülkü haline geldiğinde neler olduğunu ve bu kahramanın hem ruhunu hem de özgürlüğünü geri kazanmak için nasıl mücadele etmesi gerektiğini izliyor. RoboCop ayrıca 80’lerin en iyi kötü adamlarından biri olan ve Joker olmayan Joker’lerden biri olan Kurtwood Smith’in Clarence Boddicker’ını da içeriyor.

Back to the Future (1985)

Beyninizi Yakacak En İyi Bilim Kurgu Filmleri 7

En iyi bilim kurgu filmleri listesinin yedinci filmi olan Back to the Future konusunda; filmlerde zaman yolculuğu 1985’teki bu filmden önce alışılmadık bir şey değildi. ancak Marty McFly ve Doc Brown sahneye çıkana kadar kimse bir DeLorean’ın arkasına bir akı kapasitörü sıkıştırmayı düşünmedi. Bu aile dostu bilim kurgu klasiğinde Michael J. Fox’un canlandırdığı Marty yanlışlıkla kendini 1955’e geri götürüyor. Eve dönmeden önce annesinin romantik yaklaşımlarını savuşturmalı, ailesinin aşık olmasını sağlamalı ve o zorba Biff hakkında bir şeyler yapmalıdır.

Zaman yolculuğu şakaları Marty McFly ile olduğu kadar eğlenceli olmamıştı ve film, zaman akışında giderek daha karmaşık sorunların ortaya çıktığı iki devam filmine ilham kaynağı oldu. Serinin tamamı birçok bilimkurgu dizisinden çok daha tutarlı bir şekilde eğlencelidir, ancak yine de orijinalini diğerlerinden daha çok tercih ediliyor.

Close Encounters of the Third Kind (1977)

Beyninizi Yakacak En İyi Bilim Kurgu Filmleri 8

En iyi bilim kurgu filmleri listesinin sekizinci filmi olan Karakterinin Şeytan Kulesi’ni yani UFO-topyasını oyması ve daha sonra adını aldığı yakın karşılaşmanın gerçekleştiği yeri ziyaret etmesi, bu filmi uzaylılarla ilgili bu listedeki korku filmi sonuçlarından çok ilk temasın harikası ve ayrıcalığıyla ilgilenen birkaç girişten biri haline getiriyor.

Spielberg’in ilk uzaylı merkezli gişe rekorları kıran filmi, yönetmenin Hollywood film yapımcılığının benzersiz markasının tonunu sonsuza dek belirledi. Olağanüstü olanı, ‘gerçek’ etkileşimler ve sorunlarla işçi sınıfı bir ailenin bakış açısına oturtmaktır. Bu, yönetmenin E.T. ve 2005 yapımı Dünyalar Savaşı gibi filmlerde tekrar ele alacağı bir özellik. Dahası, filmin mesajı tüm uzaylıların kötü niyetli olmadığıdır.

The Day the Earth Stood Still (1951)

Beyninizi Yakacak En İyi Bilim Kurgu Filmleri 9

En iyi bilim kurgu filmleri listesinin dokuzuncu filmi olan ve Keanu Reeves’in başrol oynadığı 2008 yapımı sıkıcı yeniden çevrimi unutun, The Day the Earth Stood Still’in 1951 yapımı orijinal versiyonu bilimkurgu harikalarının tarihinde övgüyü hak ediyor. Sonuçta, popüler kültür sözlüğüne ‘Klaatu barada nikto’ ifadesini sokan filmdi.

The Day the Earth Stood Still, düşünen bir hayranın bilimkurgu filmi olarak tasarlandı. Destansı uzay savaşları ve kötü imparatorluklar yerine, filmde Klaatu adında ziyaret eden bir uzaylı yer alıyordu. Klaatu, Dünya’ya barışçıl ama sert bir uyarıyla gelir: İnsanlık şiddet eğilimini yıldızlara doğru genişletirse, yok olacaklar.

Terminator 2: Judgment Day (1991)

Beyninizi Yakacak En İyi Bilim Kurgu Filmleri 10

En iyi bilim kurgu filmleri listesinin onuncu filmi olan Terminator 2, devam filminin gelip orijinalini her bakımdan yok etmesinin sağlam bir örneğidir. Orijinalin bu devam filminde Skynet, John Connor’ı bir kez ve sonsuza dek yok etmek için gelişmiş, sıvı metal tabanlı bir Terminatör gönderir. Connor’ın tek umudu, bir zamanlar annesini öldürmeyi neredeyse başaran aynı makinenin yeniden programlanmış bir versiyonu olan T-800’dür.

Terminator 2, gerçekten destansı aksiyon ve kovalamaca sahnelerine ev sahipliği yapar. 30 yıldan fazla bir süre sonra, film çoğu aksiyon filmini utandırır. Ancak T2’nin kalıcı statüsünü gerçekten kazandığı yer, kalbi ve düşünceli mesajıdır. Bu James Cameron filmi, geleceğin taştan yapılmadığı ve insanların isterlerse kaderlerini yeniden yazabilecekleri fikriyle ilgiliydi. Soğuk bir makine bile sevmenin ve duygu hissetmenin ne anlama geldiğini öğrenebilir.

Invasion of the Body Snatchers

Beyninizi Yakacak En İyi Bilim Kurgu Filmleri 11

En iyi bilim kurgu filmleri listesinin on birinci filmi olan Invasion of the Body Snatchers’de Kevin McCarthy, küçük bir kasabada sessizce salgın bir hastalık keşfeden Miles Bennell rolünde hastalarının çoğu sevdiklerinin sahtekârlarla yer değiştirdiğine inanıyor.

Sonunda, elbette, bu sahtekârların uzaydan gelen garip insanları olduğu ortaya çıkıyor, biyolojik misyonları daha yüksek yaşam formlarını (yani insanlığı) yok etmek ve değiştirmek olan uzaylı bitkiler. Senaryo oldukça korkutucu, çünkü düşmanınız eşiniz, patronunuz, çocuğunuz dahil herkes olabilir.

Star Trek II: The Wrath of Khan (1982)

Beyninizi Yakacak En İyi Bilim Kurgu Filmleri 12

En iyi bilim kurgu filmleri listesinin on ikinci filmi olan ve Trek filmlerinin en iyisi olan Khan’ın Gazabı, serinin en ağır temalarından bazılarını ele alıyor, ölümün kaçınılmazlığına rağmen genç hissetmenin bir yolu olarak uzay keşfi etrafında dönen fikirler.

Konu, böyle bir ölümlülüğün, kazanma şansı olmayan senaryoya inanmayan ancak 15 yıldır görmediği bir adam “KHAAAAAAAN!” diye ses çıkaran phaser’larla geldiğinde bu görüşün bedelini ödemek zorunda kalan William Shatner’ın Amiral Kirk’ü üzerindeki sonuçlarına odaklanıyor. Bir bilimkurgu şovuna (çok fazla strafor setle) dayanan bir filmin ihtiyaç duyduğundan daha fazlası, metin altı ve duygusal olarak yaşanıyor. Ancak Trek II’nin dehası da bu; türünün gerektirdiği tuzakların ötesine geçiyor ve harika bir hikaye ve harika bir film sunuyor.

Aliens (1986)

Beyninizi Yakacak En İyi Bilim Kurgu Filmleri 13

En iyi bilim kurgu filmleri listesinin on üçüncü filmi olan ve James Cameron’ın Ridley Scott’ın Alien filminin abartılı aksiyon gösterisi devam filmi Aliens, o kadar çok harika katmanla dolu ki, neden bu kadar iyi çalıştığını tam olarak daraltmak zor. Aliens, Ellen Ripley’nin hikayesini yıllar sonra devam ettirirken, xenomorph’un biyolojik döngüsüne yeni bir katman ekliyor, bir Alien Kraliçesi ve bunu yaparken de büyük ekranın en iyi ve en korkutucu kötü adamlarından birini tanıtıyor. Hit devam filmi, daha az yetenekli bir zanaatkarın elinde yıpranmış olabilecek bir hikayeye mükemmel miktarda karakter gelişimi, korku ve aksiyonu sığdıran bir kurşun gibi film.

Ripley, uzaylıyla ilk karşılaştığı gezegen olan LV-426’ya geri döner ve artık ailelerden ve işçilerden oluşan bir çalkala-pişir kolonisine ev sahipliği yaptığını keşfeder ve bu, uzayda herkesin yeterince yüksek sesle ölürseniz çığlıklarınızı duyabileceğini kanıtlamak için xenomorph’lar için akşam yemeği zilini çalmaktadır. Kahramanımız yüzeye gönderilen seçkin bir Koloni Deniz Piyadeleri grubuna katılır ve ne alev makinelerinin ne de makineli tüfeklerin asit ve ter sümüğü akıtan şeylerle baş edemeyeceğini hemen anlarlar. Cameron’ın Ripley ve vekil kızı Newt’i filmin duygusal çekirdeği olarak tutma kararı, etraflarındaki artan tehditleri daha da gerçek hale getirerek bizi koltuklarımızın ucuna oturtur.

Forbidden Planet (1956)

Beyninizi Yakacak En İyi Bilim Kurgu Filmleri 14

En iyi bilim kurgu filmleri listesinin on dördüncü filmi olan Forbidden Planet, genellikle 1950’lerin bilimkurgu filmlerinden ucuz veya B sınıfı olarak düşünülür, ancak bu film öyle değildir. Günümüzde bile hala işe yarayan muhteşem görsel efektlere sahip, muhteşem renkler ve CinemaScope ile çekilmiş büyük bütçeli bir hikaye, Sistine Şapeli’nden eski bir fresk gibi merak uyandırıcı derecede eski ve bu zamana ait değil, ancak inkar edilemez derecede güzel ve büyüleyicidir.

En iyi bilim kurgu filmleri listemiz bu kadar. Hoşunuza giden bilim kurgu filmlerini bizlerle paylaşmayı unutmayın.

İlginizi Çekebilir: